Padu Login – Daftar Dan Kemaskini Gov My Untuk Dapat Bantuan Kerajaan

Kerajaan Malaysia Madani telah melancarkan PADU LOGIN : Cara Daftar Padu Gov My Registration dan kemaskini sistem Padu secara online untuk B40, M40 dan T20.

Kerajaan telah melancarkan sistem PADU, Sistem Pangkalan Data Utama negara, menggalakkan rakyat Malaysia 18 tahun ke atas mendaftar untuk memastikan keadilan dalam pemberian subsidi, bantuan, dan perlindungan sosial.

PADU memainkan peranan utama dalam digitalisasi dan analitik negara.

Digital Mukmin akan kongsikan kepada anda cara untuk kemaskini data (registration) untuk sistem PADU ini.

Apa Itu Padu

Daftar PADU untuk apa? Jika anda daftar dan mengemaskini maklumat di portal PADU ini, sistem ini akan memastikan anda tidak terlepas menerima bantuan atau perlindungan sosial yang layak.

Tempoh tiga bulan untuk pengemaskinian maklumat Fasa 1 bagi membolehkan pihak kerajaan memproses data dan menentukan kelayakan individu bagi bantuan Kerajaan.

Cara Daftar PADU

Hanya 3 langkah mudah untuk anda daftar sistem PADU online ini, anda boleh rujuk gambar rajah di bawah :

Cara daftar PADU

 1. Sila layari portal http://www.padu.gov.my/.
 2. Tekan ‘DAFTAR’
 3. Isikan maklumat pendaftaran, nombor telefon dan email yang sah.
 4. Untuk pengesahan akaun, sila isi OTP anda.
 5. Tetapkan password kata laluan anda untuk proses log masuk.

Daftar padu 2024 online

Daftar PADU Manual

Untuk daftar dan kemaskini PADU secara manual, anda boleh daftar di Pejabat Daerah serta Pejabat Operasi. Sila bawa dokumen-dokumen berikut :

 • Kad pengenalan & salinan
 • Maklumat pekerjaan & pendapatan
 • Maklumat komitmen ahli keluarga
 • Pendidikan
 • Maklumat Bank

Daftar PADU manual

Padu Login

Untuk login sistem PADU online, sila layari http://www.padu.gov.my/. Anda boleh daftar dan kemaskini di portal rasmi tersebut.

Terlupa Kata Laluan PADU

Untuk tetapkan semula kata laluan yang baru, sila klik di pautan sini.

 1. Masukkan No. Kad Pengenalan & No Telefon, Klik butang ‘Seterusnya’
 2. Masukkan OTP yang telah dihantar ke nombor telefon/ alamat e-mel anda
 3. Tukar kata laluan password yang baru.

Objektif & Matlamat Padu

Objektif Pengenalan Sistem Pangkalan Data Utama (PADU):

1. Pangkalan Data Utama yang Selamat dan Komprehensif:
– Menyediakan pangkalan data negara yang selamat, komprehensif, dan “near real time” untuk digitalisasi dan analitik berkala.

2. Penggubalan Dasar dan Proses Keputusan Berpacukan Data:
– Membentuk dasar dan proses keputusan yang berlandaskan data untuk melibatkan pelaksanaan dasar secara bersasar dan seimbang fiskal.

Maklumat & Info Lanjut

Jika ada terdapat sebarang masalah seperti maklumat data tidak betul, tidak boleh buat pengesahanan, terlupa kata laluan atau lain-lain, anda boleh hubungi team PADU di talian berikut :

Matlamat Pengenalan Sistem PADU:

1. Meningkatkan Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan:
– Meningkatkan kecekapan sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan melalui penggunaan sistem data yang efisien.

2. Optimumkan Penggunaan Sumber:
– Mengoptimalkan penggunaan sumber yang terhad dengan menggunakan data secara bijak.

3. Perkasa Sistem Sosial dan Peningkatan Kesejahteraan Ekonomi:
– Memperkuatkan sistem sosial dengan meningkatkan kesejahteraan ekonomi dan rakyat melalui analisis data yang tepat.

4. Merapatkan Jurang Sosioekonomi:
– Merapatkan jurang sosioekonomi dengan mengimbangi keperluan rakyat melalui dasar yang diambil berdasarkan data yang tersedia.

Pengenalan Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) diarahkan untuk mencapai objektif tertentu, termasuk penyediaan pangkalan data selamat, penggunaan data berdasarkan keputusan, dan pelaksanaan dasar yang bersifat berpacukan data. Matlamat pengenalan PADU melibatkan peningkatan kecekapan perkhidmatan kerajaan, optimalisasi sumber, pemberdayaan sistem sosial melalui peningkatan kesejahteraan ekonomi, dan merapatkan jurang sosioekonomi. Keseluruhannya, PADU bertujuan menyokong transformasi digital untuk meningkatkan efisiensi dan kesejahteraan masyarakat.

41 thoughts on “Padu Login – Daftar Dan Kemaskini Gov My Untuk Dapat Bantuan Kerajaan”

  • Ya saya pun sama..masalah saya punya adalah maklumat perkerjaan.dah banyak kali isi Maklumat perkerjaan tapi masih belum lengkap katanya sedangkan habis isi dia keluar maklumat perkerjaan berjaya tapi bila keluar masih lagi maklumat perkerjaan berwarna oren..kalau lengkap diisi akan berwarna hijau..

   Reply
 1. When I log in to PADU portal, it turned out to be the PUJB, and when I tried to log in to it, my Password was identified incorrect. So I tried again and again, I also failed. Now, what should I do ?

  Reply
 2. Apa, saya tidak boleh mengakses akaun. Walaupun saya menukar kata laluan, saya tidak boleh mengakses akaun tersebut.

  Reply
 3. Dear Sir,
  I have submitted my data in PADU but there was a minor mistake.
  I like to correct it, how I can correct the minor mistake.

  Please advise.
  Thank you.

  Reply
 4. I registered in PADU from my home using laptop but did not get any reply if my registration is valid and accepted. Since i am OKU i find it difficult to go to UTC to verify. Pls confirm if my registration is accepted.

  TQ Rgds,
  john,

  Reply
 5. da daftar PADU tapi bila nk update kenapa email n pasword selalu salah… da try banyak kali tetap same. nape tak nak guna kad pengenalan jer senang. klu asyik tak dapat nk masuk email n pasword mcm mane nk tau ape yg ade dalam tu.

  Reply
 6. Salam sejahtera . Nama isteri dan anak lelaki satu lagi tak dapat masuk .
  Matlumat mengikut mykad tapi tak terima oleh Padu.
  Sakit hati ini .

  Reply
 7. Saya tak lepas bahagian pekerjaan. Syaa kerja sendiri dirumah sebagai pengasuh..dua bulan lepas lagi dah daftar padu ni…tp sangkut bahagian pekerjaan tak lepas. Tak tau kenapa. Pendapatan sebulan hanya 850rm..kenapa bahagian pendapatan tetiba pula dpt rm3400. Pelik betul..dimana entah pendapatan bulanan MCM tu. Tak fhm betul. Bahagian family pun tak boelh masuk nama anak

  Reply
 8. Sy nk tmbh nama ank ble masuk kan asyk ckp no.mykid xsama… Pastu da tertekan pengesahan blh ker lau nk kemaskini balik

  Reply
 9. I have problem logging in to my PADU registered on 25 Jan 2024. Gave my email address but I did not receive any response/help to my problem.

  Reply
 10. Dear Sir,
  I have submitted my data in PADU but there was a minor mistake.
  I like to correct it, how I can correct the minor mistake.

  Please advise.
  Thank you.

  Reply
 11. Saya tak boleh buat pengesahan di bahagian terakhir,bahagian tangkap gambar, banyak buat kali masih pengesahan identiti saya tidak dapat disahkan.

  Reply
 12. Macam mana nak tukar maklumat bantuan tu ya? Saya tersilap isi 2 tahun sekali. Sepatutnya 3 kali setahun. Tapi dah buat pengesahan. Memang tak boleh edit semula ke?

  Reply
 13. Sya seorang pasara dan tidak bekerja. Tak ada pendapatan. Walaupun dah submit info sebagai Pesara tapi masih gagal update status.

  Reply
 14. Semua dah isi tapi sangkut bab upload mykad.. Hampir sejam nak ekses lensa tapi tidak berjaya.. Sampai battery hp pun dah low..

  Reply
 15. Kenapa tak boleh register lagi ni. Tunggu loading untuk pengesahan IC dari pukul 9.30am hingga sekarang, Masih dok loading.

  Reply
 16. saya sudah daftar padu akan tetapi saya tidak dapat selesaikan pada gambar ic depan dan belakang sistem masih tidak terima , beberapa kali cuba , akan tetapi masih gagal hingga kini , harap padu memahami situasi ini .

  Reply
 17. Saya dah key in tetapi dapat maklum balas “Pendaftaran tidak dapat disahkan”. Saya jumpa Pegawai PADU beliau kata saya ada silap key in tetapi sebenarnya semua maklumat ikut IC dan tiada yang silap. Saya buat banyak kali. Masih dapat jawapan yang sama.

  Reply

Leave a Comment