Doa Nabi Sulaiman Untuk Murah Rezeki, Halau Jin

Dalam artikel ini, kita akan menjelajahi mengenai doa Nabi Sulaiman, terutamanya doa untuk mendapat rezeki yang melimpah serta doa untuk sentiasa bersyukur. Melalui penelusuran terhadap ayat-ayat Al-Quran dan hadis-hadis yang berkaitan, kita akan menggali hikmah dan pengajaran yang terkandung dalam doa-doanya.

Diharapkan, pemahaman terhadap doa-doa Nabi Sulaiman ini akan memberi inspirasi dan kekuatan spiritual kepada pembaca dalam menghadapi cabaran kehidupan sehari-hari.

Doa Nabi Sulaiman Agar Dilimpahkan Rezeki

Doa merupakan salah satu bentuk ibadah yang penting dalam agama Islam, sepertimana banyak manfaatnya jika diamalkan doa dan zikir selepas azan.

Seperti yang dilakukan oleh Nabi Sulaiman, kita juga boleh memohon kepada Allah SWT agar dikurniakan rezeki yang melimpah. Berikut adalah doa yang diamalkan oleh Nabi Sulaiman:

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَهَبْ لِيْ مُلْكًا لَّا يَنْۢبَغِيْ لِاَحَدٍ مِّنْۢ بَعْدِيْۚ اِنَّكَ اَنْتَ الْوَهَّابُ

RUMI: Qâla rabbighfir lî wa hab lî mulkal lâ yambaghî li’aḫadim mim ba‘dî, innaka antal-wahhâb

MAKSUD: “Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak patut (dimiliki) oleh seorang pun sesudahku. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi.”

[Surah As-Shaad,35]

Doa Nabi Sulaiman Agar Sentiasa Bersyukur

Selain memohon rezeki yang melimpah, penting juga untuk sentiasa bersyukur atas segala nikmat yang telah Allah berikan. Berikut adalah doa untuk bersyukur seperti yang diamalkan oleh Nabi Sulaiman:

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

RUMI: Rabbi awzi’nee an ashkura ni’mata kal lateee an’amta ‘alaiya wa ‘alaa waalidaiya wa an a’mala saalihan tardaahu wa adkhilnee birahmatika fee ‘ibaadikas soliheen.

MAKSUD: “Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh.”

[Surah An-Naml, 19]

Sumber diambil daripada Facebook milik JAKIM.

Doa Untuk Halau Jin

Doa untuk menghalau jin yang diamalkan oleh Nabi Sulaiman merupakan satu lagi mukjizat yang diberikan kepadanya oleh Allah SWT.

Seperti yang kita ketahui, jin merupakan makhluk gaib yang dapat menimbulkan gangguan kepada manusia. Namun, dengan izin Allah, Nabi Sulaiman mampu menguasai dan mengawal jin-jin tersebut.

Doa yang dibaca oleh Nabi Sulaiman ini juga digunakan oleh umat Islam hingga hari ini untuk melindungi diri dari gangguan jin serta untuk mengobati orang yang dirasuk oleh jin. Doa ini terdapat dalam Surah Saba, ayat 13:

يَعْمَلُونَ لَهُۥ مَا يَشَآءُ مِن مَّحَٰرِيبَ وَتَمَٰثِيلَ وَجِفَانٍ كَٱلْجَوَابِ وَقُدُورٍ رَّاسِيَٰتٍ ۚ ٱعْمَلُوٓا۟ ءَالَ دَاوُۥدَ شُكْرًا ۚ وَقَلِيلٌ مِّنْ عِبَادِىَ ٱلشَّكُورُ

RUMI: “Ya’maluna lahu ma yasyaú mim mahariba wa tamasila wa jifaning kaljawabi wa qudurir rasiyat, I malu ala dawuda syukra, wa qalilum min ‘ibadiyasy-syakur.”

MAKSUD: “Para jin itu membuat untuk Sulaiman apa yang dikehendakinya dari gedung-gedung yang tinggi dan patung-patung, dan piring-piring yang besarnya seperti kolam, serta periuk-periuk yang tetap di atas tukunya. Bekerjalah hai keluarga Daud untuk bersyukur (kepada Allah). Dan sedikit sekali dari hamba-hamba-Ku yang bersyukur.”

[Surah Saba, 13]

Doa ini mengandungi permohonan kepada Allah SWT untuk melindungi dan menghalau jin-jin serta mengajak untuk sentiasa bersyukur atas segala nikmat yang diberikan. Dengan mengamalkan doa ini, umat Islam berharap agar diberikan perlindungan dari gangguan jin serta untuk memperoleh keberkatan dan keselamatan dari Allah SWT.

Penutup

Doa Nabi Sulaiman mengajarkan kita untuk sentiasa memohon kepada Allah SWT dengan tulus ikhlas dan bersyukur atas segala nikmat yang telah diberikan.

Dengan mengamalkan doa ini, kita berharap agar Allah melimpahkan rezeki yang berlimpah serta memberi kekuatan untuk sentiasa bersyukur.

Sesiapa yang bersyukur, Allah akan tambahkan nikmat-Nya. Semoga kita semua sentiasa diberkati dan dilimpahi rezeki yang melimpah oleh Allah SWT. Amin.

Leave a Comment