Amalkan Doa Abu Darda Untuk Perlindungan: Rumi & Jawi

Doa Abu Darda adalah satu doa Rasulullah S.A.W yang diajarkan kepada sahabat baginda iaitu Abu Darda r.a bertujuan untuk melindungi diri dan ahli keluarganya dan harta benda dari kejahatan syaitan, jin, haiwan dan manusia.

Doa ini diamalkan Abu Darda’ setiap hari lepas Subuh dan Maghrib.

Apa Itu Doa Abu Darda?

Doa Abu Darda merupakan anugerah yang diajarkan oleh Rasulullah kepada sahabatnya, Abu Darda, sebagai perlindungan bagi diri dan harta beliau. Sebelum memeluk Islam, Abu Darda adalah seorang ahli perniagaan terkenal. Namun, setelah memeluk Islam, dia meninggalkan kehidupan dunia dan menumpukan diri kepada beribadah serta memperdalam ilmu agama.

Keimanan Abu Darda sangat tinggi, sehingga saudaranya, Salman Al-Farisi, pernah mengingatkannya tentang hak-hak keluarga. Doa ini adalah bukti keagungan iman Abu Darda, yang dipercayai dapat melindungi dari segala bencana.

Rasulullah S.A.W mengajar doa ini kepada Abu Darda dengan penuh kasih sayang. Beliau memberitahu bahawa sesiapa yang mengamalkan doa ini akan dijauhkan dari kecelakaan. Kisah Abu Darda yang hampir kehilangan rumahnya akibat kebakaran namun selamat setelah membaca doa ini menjadi bukti keajaiban doa tersebut.

Doa Abu Darda adalah pengingat akan pentingnya perlindungan Allah dalam kehidupan kita. Dengan mengamalkannya, kita menguatkan ikatan denganNya dan memperoleh keberkatan dalam segala aspek kehidupan. Oleh itu, amalkanlah doa ini sebagai satu bentuk perlindungan dan tawakkal kepada Allah yang Maha Kuasa.

Doa Abu Darda Rumi & Jawi

Doa jawi abu darda

RUMI : Allahumma Anta Robbi, Laa Ilaha illa Anta. ‘Alaihi Tawakkaltu, Wa Anta Robbul ‘Arsyil-‘Azim. MasyaAllahu KaaNa, Wa Maa Lam Yasha’ Lam Yakun. Laa Haula Wala Quwwata Illa Billahil-‘Azim. A’lamu Annallaha ‘Ala Kulli Syai’in Qodir, Wa Annallaha Kod AhaThoBikulli Syai’in ill-ma. Allahumma Inni ‘Auzubika Min Syarri Nafsi, Wa Man Syarri Kulli Dabbatin Anta Aakhizun Binasiyatiha Inna Robbi Sirotin Mustaqim.

MAKSUD :  “Ya Allah, Engkaulah Tuhanku. Tidak ada Tuhan selain Engkau, kepadaMu aku bertawakal dan Engkau adalah Penguasa dari Arasy Yang Maha Agung. Apa-apa yang dikehendaki Allah, pastilah terjadi, sebaliknya apa-apa yang tidak dikehendakiNya, tidaklah akan terjadi. Tiada daya dan tiada upaya kecuali dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Besar.

Aku menginsafi bahawa Allah Berkuasa atas segala sesuatu, dan bahawa ilmu Allah itu meliputi segala sesuatu. Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari kejahatan diriku sendiri, dan dari kejahatan semua makhluk melata yang kendalinya tergenggam dalam tanganMu! Sungguh Tuhanku itu berada pada jalan yang lurus (adil).”

Kelebihan Doa

Doa Abu Darda adalah sumber perlindungan yang kuat bagi diri, keluarga, dan harta dari segala malapetaka.

  • Islam menggalakkan setiap umatnya agar sentiasa berdoa kepada saudara-maranya
  • Kita dituntut untuk mendoakan perkara-perkara yang baik kepada saudara kita.
  • Doa seorang hamba tanpa pengetahuan saudaranya adalah mustajab di sisi Allah SWT.
  • Setiap apa yang kita doakan, Allah SWT juga akan makbulkan kepada kita sama seperti yang kita doakan.

Sumber diambil daripada website Mufti Wilayah : Doa Seorang Sahabat Kepada Hambanya

Dengan keyakinan yang teguh, Abu Darda mengamalkan doa ini setelah solat Subuh, yang diajarkan oleh Rasulullah S.A.W, untuk melindungi dari segala bala sehingga waktu petang.

Selain itu, doa ini juga dapat dibaca selepas solat Maghrib untuk perlindungan sepanjang malam.

Amalkanlah doa ini dengan tekun selain daripada doa Hasbunallah Wanikmal Wakil, dan semoga kisah Abu Darda menjadi inspirasi bagi kita semua untuk menguatkan hubungan dengan Allah dalam setiap aspek kehidupan.

Leave a Comment