PANDUAN JAKIM – Cara Mandi Wajib Ringkas

Cara mandi wajib ringkas menurut Islam panduan dari JAKIM. Ianya juga dikenali sebagai mandi junub atau mandi hadas merupakan mandi yang penting bagi orang Islam untuk membersihkan diri daripada hadas besar seperti keluar mani, haid wanita dan bersetubuh.

Mandi ini memerlukan penggunaan air mutlak dan perlaksanaannya perlu dilakukan dengan sempuran agar ibadah-ibadah kita diterima oleh Allah SWT.

Oleh itu, penting bagi setiap muslim untuk memahami cara mandi wajib yang betul agar dapat menyucikan diri dari hadas besar dengan sempurna.

Niat Mandi Wajib

“Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala”

Niat mandi wajib rumi dan jawi

Lafazkan niat tersebut ketika air sampai ke anggota badan.

Niat Mandi Wajib Haid

“Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala”

Niat mandi wajib haid

Cara Mandi Wajib

Di bawah adalah cara dan langkah-langkah untuk mandi wajib dengan sempurna menurut panduan daripada (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) :

  1. Niat bila air sampai ke tubuh badan
  2. Baca Bismillah
  3. Cuci tangan 3 kali
  4. Cuci kemaluan menggunakan tangan kiri
  5. Bersihkan tangan kiri dengan sabun
  6. Ambil wuduk
  7. Basuh kepala dengan usap rambut secara merata dan siram 3 kali degan air
  8. Mulakan dengan bahagian kanan tubuh
  9. Ratakan air ke seluruh tubuh
  10. Berwuduk jika ingin mengerjakan solat fardhu

Sila lihat panduan bergambar dari JAKIM di bawah :

Cara mandi wajib menurut islam Jakim

Apakah maksud mandi wajib?

Mandi wajib ialah mandi yang digunakan dalam Islam untuk menyucikan badan. Ia dilakukan selepas haid, selepas bersalin, ejakulasi atau hubungan seksual antara pasangan. Ia dimulakan dengan niat dan kemudian membasahkan seluruh badan dengan air, termasuk garis rambut dan kulit. Tanpa mandi wajib, aktiviti ibadah seperti solat tidak sah.

Amalan tersebut tidak akan dianggap sah dan berdosa jika dilakukan dalam keadaan Hadas besar. Oleh itu, wajib bagi seseorang itu mandi wajib sebelum melakukan sebarang ibadah seperti solat fardu.

Akan dikongsikan cara dan niat mandi wajib keluar air mani, haid bagi perempuan mengikut panduan dari JAKIM.

Waktu mandi wajib

Mandi wajib boleh dilakukan pada bila-bila masa jika perlu. Namun, mandi wajib sebelum masuk waktu solat adalah digalakkan.

Sekiranya anda mesti mandi kerana haid atau selepas bersalin, anda hendaklah menunggu sehingga darah haid atau darah haid selepas bersalin berhenti sepenuhnya sebelum mandi wajib.

Sahkah puasa jika mandi selepas subuh diwajibkan?
Puasa sah walaupun terpaksa mandi selepas subuh. Ini kerana kewajipan berpuasa ditentukan oleh niat sebelum subuh dan tiada kaitan dengan waktu mandi wajib. Oleh itu, selagi ada niat berpuasa sebelum subuh, puasa itu tetap sah walaupun wuduk wajib dilakukan selepas subuh.

Jika anda sudah berhenti haid, bilakah masa terbaik untuk mandi paksa?
Waktu terbaik mandi wajib selepas haid ialah mandi sejurus selepas haid berhenti sepenuhnya. Ini amat penting bagi memastikan kesucian diri sebelum menunaikan solat atau ibadah lain. Sebaik-baiknya wuduk wajib dilakukan sebelum masuk waktu solat seterusnya membolehkan wanita itu solat dalam keadaan suci.

Sebenarnya adalah satu kesalahan jika seorang wanita menunggu sampai waktu tertentu untuk mandi wajib, solat, puasa dan tawaf, dan ketika itu darahnya telah berhenti, lebih-lebih lagi jika ia menyebabkan dia meninggalkan benda di badannya.

Leave a Comment