Bantuan eWallet 2024 : Pemberian RM300 Untuk Keluarga B40

Bantuan E-Dompet 2024: Program Bantuan Kebajikan menyediakan insentif bulanan bernilai RM300. Difahamkan bahawa inisiatif khusus ini adalah salah satu geran yang disediakan dalam bajet tahun ini.

Bantuan Dompet 2024

Kerajaan negeri bersetuju untuk meneruskan program khas yang dinamakan “Bantuan Kebajikan” atau “Bingkas”. Melalui program khas ini, pemohon yang layak akan menerima insentif bantuan tambahan bernilai RM300 sebulan.

Bantuan khas ini tidak diberikan dalam bentuk wang tunai tetapi diagihkan setiap bulan dalam bentuk e-wallet. Jumlah ini boleh digunakan untuk membeli keperluan asas di pasar raya dan kedai runcit berdaftar.

Tahun lalu, kerajaan negeri Selangor menyasarkan kira-kira 30,000 keluarga mendapat manfaat daripada program Bingkas. Yuran bantuan dikira secara bulanan pada RM300 sebulan, bersamaan RM3,600 setahun.

Syarat kelayakan untuk memohon Bantuan Dompet 2024

Pihak berkuasa telah menetapkan beberapa syarat kelayakan asas untuk menggunakan bentuk bantuan khas ini daripada e-dompet, seperti berikut:

Untuk warganegara Malaysia sahaja

Isi rumah dengan anak tanggungan di bawah umur 18 tahun
Pendapatan bulanan isi rumah RM3,000
keluarga B40
pengundi berdaftar
Lahir di Selangor atau menetap di Selangor lebih 10 tahun.

Cara Mendaftar untuk Permohonan Bantuan Dompet 2024

Sekiranya anda memerlukan dan memenuhi syarat, anda boleh menghantar permohonan secara dalam talian. Panduan lengkap tentang cara memohon tersedia, layari laman web rasmi skim manfaat – di sini

Dokumen penting diperlukan

Salinan kad pengenalan (pemohon dan pasangan) (jika ada)
Salinan sijil cerai/sijil kematian/laporan polis (untuk ibu bapa tunggal)

Salinan kad pengenalan, sijil kelahiran atau mykid (tanggungan/anak)
Salinan slip gaji kakitangan awam
Salinan pengisytiharan EA atau KWSP pekerja swasta
Surat daripada ketua masyarakat yang membuktikan pendapatan bekerja sendiri atau menganggur

Nota: Anda juga boleh memuat turun aplikasi Selangkah pada telefon anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang bantuan khas ini.

Maklumat lanjut

Kerajaan telah menyediakan lebih banyak kemudahan dan inisiatif bantuan bagi membantu meringankan beban rakyat. Lihat senarai insentif bantuan yang tersedia dan layak untuk tahun ini – lihat rujukan penuh di sini.